CROWN COVE SENIOR CARE COMMUNITY

architecture |

CROWN COVE SENIOR CARE COMMUNITY

This unique senior care facility sits on one of the most challenging and opportunity-filled coastal sites. Situated above a gully with views of the Pacific Ocean, the building mass steps down from two stories at street level, to five stories overlooking the gully, allowing the facility to nestle into the site and utilize the slope to increase building area and amenities. A central patio area breaks up the front elevation mass, affording ocean views through the building from the street.

Individual hand-applied cedar shingles and natural-toned stucco create an established blending effect with the local residences and gully landscape backdrop. Subterranean parking garages, two levels of Alzheimer's patient care and related offices, a main dining and activity level, and two more floors of assisted living apartments ensure that no floor is alike. A charming main dining room and private dining area share the central level with various medical/administrative offices and acitivity rooms.